středa 28. ledna 2009

kdopak jsi??

                                  po J al jsem podezření
                             že nej S i ta, za kterou se vydáváš
                            Tvé oč I  září tak nějak z nebes

                      jako bys byl A  s křídly spoutána
                         a záře vz N áší se kol Tebe
                                    ú D ěl Tvůj jest patrně jiný
                         chráníš m Ě  aniž bych o tom věděl
                                    p L eníš neptřátelé mé

                             ... asi  STRAŽNÝ  ...

neděle 25. ledna 2009

Být with U

Víš, že se mi stýská??
slzy se do oči derou...
chtěl bych vidět z blízka
a obejmout se vší vervou

Těším se na každý den s Tebou
kdy budeš ráno 
vstávat i usínat se mnou

Víš, já jen s Tebou chci být!
dvacetčtyři hodin denně
a Tvé srdce vždy večer dobýt
..něžně a jemně...

mám prostě chuť křičet
do celého světa,
že MILUJI TĚ :-*

Rocznice, wspomnienia i łzy w oczach...

Dzisiaj byłem w Stonawie, jak napewno wiecie, jutro mija 90. rocznica(kiedy to zaczęła się wojna siedmiodniowa pomiędzy Czechosłowacją i Polską w 1919 roku), gdzie odbyła się msza i wystawa wspomnieniowa połączona z wygłoszeniem referatu na ten temat. Panie z Klubu Kobiet przygotowały pyszny bufet...

Akcja była ciekawa, ale miałem uczucie zaściankowości takiej typowej naszej zaolziańskiej, mogę się oczywiście mylić! Rozchodzi mi się przedewszystkim o dyskusję, która była wg zbyt długa, troche niekoordynowana oraz niektórzy aż zbytnio odchodzili od sedna sprawy dzisiejszego dopołudnia.

Moim celem nie jest tutaj znegować całe dzisiejsze spotkanie. Takie spotkania są potrzebne, ale nie w tak mały gronie 20-30 osób (nie liczyłem dokładnie). Moim zdanie tego czego potrzebujemy najbardziej jest, żeby całe społeczeństwo na Zaolziu (nie myślę tylko polskie) zrozumiało, iż ta ziemia przeszła w XX wieku trudną walką nacjonalistyczną (nie myślę to jednak w pejoratywnym słowa znaczeniu). Chodzi o to, by młodzież poznała swoje korzenie, a ludzie w podeszłym wieku, którzy większość wydarzeń zażyli opowiedzieli nam, jak to było, ale jednocześnie nie oskarżając drugą stronę o to i owo (od tego tu są historycy, etnografowie, lingwiści etc.). Profesjonalistom należy się zabrać głos i na podstawie fakt, z którymi się zaznajomią, przedstawić obraz historii (przypuszczam jednak, że troszeczkę zkreślony punktem widzenia profesjonalisty i autora źródła). 

Spotkania tego typu mogą nam dużo dać.  Jednak trzeba uważać, byśmy się nie zaczęli myśleć zbyt stereotypowo i umożliwili nowe podejście do tematu. Ponieważ stereotyp i zaściankowość, to są dwie wrogie przyczyny zagłady mniejszości...

No i potem zostaną tylko te wspomnienia i łzy w oczach...

pátek 23. ledna 2009

675

můj odjezd se blíží
a naše bubny života steskem se klíží
vrátím se brzy
to mi věř
abych o5políbit Tě směl
vzal Tě do ramen
a pošeptal jen
že miluji Tě

možná jsem drzý
ale takový už jsem
rovnou po hlavě už
padám bez myšlenek
nejdřív činy dělám

a to je ten důvod
proč my dva protipóly
stejné přitažlivosti
dosáhli
aby šest set sedmdesát pět dnů
láskou a štěstím
plynuli jednotným životem
ve světě chaosu a viny.

středa 21. ledna 2009

Vino vino...


In vino veritas..sice prowda, ale nie śmi se to przeganiać, a głównie trzeba się przed takóm akcjóm dobrze najeść,  a jak mówi moja babka - porzóndnie namaścić żołądek. A mo racje, bo nima nic gorszego, niż iść (przysłowiowo) chlastać na głodny brzuch, bez kąska jedzynio w sobie. Myślym, że wszyscy my to aspónć roz zażyli. To se człowiek potym rychło opije, a je wiesioły aż do rana. No aż na ty rana...głowiczka prasko, brzuszek boli a każdy se ino modli i ślubuje, że never more drink alcohol more!!! 

W każdym razie trzeba pić z rozwagóm i z umysłem, bo jak człowiek nie zno miare, tak to je moc szpatne. Nikierzi jak se napijóm tak hned usnóm, tacy sóm najlepsi, drugo kategoria(w miare znośnych ludzi) je ta, kierzi sóm maksymalnie ukecani a wlyźli..no a ta nejgorszo kategoria, sóm Ci, kierzi po kilka kieliszkach wina czy czegokolwiek innego sóm agresywni. Tak z takimi to je potym krziż. Najlepiej związać i rzucić do piwnicy, by wytrzyźliwieli. A kiedy cosi takigo ni ma możliwego, tak raczy nie mówić, bo kdo wiy, eszcze by my jednóm zchytali jak z lewa, tak i z prawa.

Summa sumarum:  pić z rozwagóm, dobrze se na jeść i znać swojóm miare!!!


A jeszcze jedna notatka na zakonczenie: obok biblioteki uniwersytecki je tako fajniacko winarna, Na marianski se to nazywo. Fakt proponujym, dobre łacne wino, dobro atmosfera, przyjemny personel ..ino troche zakurzóne(ale ino troszyczke) :-)

A jak prawił Anakreon: "Kdykoliv piji víno, starosti usínají!"

úterý 20. ledna 2009

Přechlastal jsem noc - pamflet!

Níže psaný pamflet má podobnost čistě náhodnou s mým životem. Doporučuji předtím si poslecnout písničku Jarka Nohavici - Přelezl jsem plot, která se stala moji předlohou.





Přechlastal jsem noc

přechlastal jsem noc
poblil ráno schody
chudáčku co ti je
vypadáš mizerně
na smrt a na život
v boji proti sklence
tomu kdo přežije
težko se z postele zvedá

na smrt a na život
pivo se už rozlévá
není jiné cesty
buď láska nebo pěsti
na smrt a na život
mi začínaj tvrdnout játra
jsem jako loutka na provázku
kdopak mi tu ruku k hubě zvedá

v první putyce
ihned u výčepu
objednám si rum
a holka vedle
zařve na mně nečum
v první putyce
kousíček od stolu
stálá smrtka že
se na mně už čeká

jsem jako cizí host
v kavarně u muzea
došla jimu už vodka
a já piva ještě nemám dost
jsem jako cizí host
v tomhletom velkém světě
střílel jsem pro radost
a teď před ním v kleče
objímám tu porcelánovou cnost

a říkám si:
"prochlastal jsi zase noc"

stesk po hezkých časech...

přepadl mě pocit úzkosti
za oknem je zima
a já jsem promrzl do kosti
 
chtěl bych vrátit čas
o nějaký ten měsíc
a prožít zpětně všechno zas
 
budoucnost je jistě nejistá
kdo z Vás mi poví
proč už teď se mi tak stýská ???

PerNamentní ústup z Republiky!

Tož, 24.2 se nám blíží, kdy budu mávat z vláčku polskou vlajkou a křičet:"Niech żyje Rzeczpospolita Polska! Tęskno mi za Wami moi drodzy!!!".

Najednu stranu se těším, ale na druhou mám v sobě takové ty rozporuplné pocity..co tam budu dělat (jasně že studovat :-) ), jaké to tam bude...jací budou lidi etc. Neříkám, že bych se necítil na takovou velmi (snad) příjemnou životní zkušenost, ale určité pochybnosti moje studijní cesta ve mně vyvolává. Tak kupříkladu jídlo! Netvrdím, že Polsko je nějaká orientální asiatická země(i když někteří z Vás to tak asi chápou, nemám pravdu??), ale strava bude dozajisté jiná, než na kterou jsem zvyklý tady. Možná bude chutnější, ale to je asi úhel pohledu. Polská kuchyně mi chutná, ale mám raději tu domácí, naší těšínskou, rodinnou:-) 

Taky jsem strašně zvědavý na lidi. Jaký/jací bude/ou spolubydlící? Co mi noví spolužáci, jak mě příjmou do kolektivu. Co budu dělat během chladných letní dnů bez Tebe Moje hlubočská vílo:-* ?? Co budu dělat bez Dogy a Přátel, které tady mám(sic!). Opravdu o tomhle všem uvažuji..přemyšlím (ano Vážení, nedivte se..já opravdu přemýšlím!!!), jasně zdá se to, jak to píši, že Krakov je za severním pólem a já v únoru odjedu a až v červnu přijedu. Ale ono je to fakticky tak, že se ženu do úplně odlišného prostředí, kde nikoho neznám, nemám žádné kamarády..a nevím jak mě do svého kolektivu příjmou..jaký stupeň oblíbenosti dosáhnu etc. 

I doprava bude vcelku zajímavá..vlaky jezdí..ale ne tak jak bych si přál:-( A autobusy sice jezdí každou hodinu z Cieszyna, ale komu se chtělo v nepohodlí jet 3 nebo i dokonce až 4 hodiny natlačen na sedadle s obezním chlapíkem páchnoicím po cigaretách?? 

Ale co! možná to nebude tak zlý jak si to představuji..možná, že se to mému katastrofickému plánu ani zdaleka nepřiblíží - ne že bych byl pesimista, ale je potřeba se připravit vždy na nejhorší.

Co mě opravdu fakt těší, je to, že budu mít koleje kousíček od historického jádra města. Do školy pár kroků a na vlak či bus několik metrů navíc.  Takže procházky zaručeny, návštěvy historických artefaktů i faktů snad budou na pořadu dne.


A ještě jednu věc bych měl asi zmínit.  Pokud budete chtít... zastavte se na kus řeči, tradiční polské pivo či klobásku. Dveře na koleje jsou otevřeny..skoro pro všechny (kdo bude zlobit, tak ať zůstane doma - sic!) :-) avšak nevím jak ještě s přenocováním to bude, ale vše se dá zařídit....

pondělí 12. ledna 2009

Notebook...still alive:-)

Tak jak piszym, tak jest! Zeszły tydziyń jo zrobił kompletyn re-install winów, bo se to srało, siekało...poprostu stoło to za gówno!!! Ale o tym jo uż pisoł. A jak widzicie..komputer funguje..skoro jako nowy..podkreślóm skoro jak nowy..o ty piekielne dźwiynki, co wydowo jak wyjyżdżo...no szkoda słów, ale isto to znocie..ni??

Trwało mi bezmali 3godziny niż jo naistalowoł wszystko, co potrzebujym. Ty instalaczki majóm jednóm nie wygode..furt to chce restart..restart..restart..a nejpitomiejsze sóm ofisy..insatluje se to "pół dnia" a restaruje eszcze deli..ale inaczy chyba nie dzie.. Nie stety wszystki wordy, ekscely, pawerpojnty sóm na tela popularne między ludziami, że trudno jich zastąpić czymś prostszym, ale oczywiście, wiem, istniejóm inne programy....ale tak z rękóm na sercu..ile z WAS ich używo?? Powiedzioł bych że asi minimóm, ni mąm recht??

To więc, użyjcie dziś żywota..jak se mówi i bydźcie zdrowi..a nad tóm technologium stejnak bydymy dycki krynćic głowóm!!!

pondělí 5. ledna 2009

Notebook

Sóm to trzi roki, co żech se kupił notebook.

Pieknie to uciykło..a co wszystko jo z tym ździorbym zażył..hmm, szkoda słów!!! Ale stejnie, kosztował mnie przez 20tysiyńcy, a jak człowiek myśloł w dobrej wierze, że go ino ke studiu użyje.. Ja ja ..jedyn myśloł a gówno wymyśloł.

Tyle możliwości, co jo odkrył, albo to była muzyka, któróm jo mógł posłuchać, filmy na dvd oglądać (w tym czasie my w dómu jeszcze nimieli dvd player), a o internecie nie mówiąc.. Jeżech teraz taki fanatyk maxymalny..dyć joby bez netu szkołe nie dokóńczył..ICQ, Google.com, Wikipedia etc. Same dobre rzeczy..proponujym wszystkim, ale gupoty piszym, bo to wszyscy moc dobrze znocie! Kupa frajdy se z notebookym użyjym, ale to asi każdy...że??

No w każdym razie, przed tygodniym zkolabowoł..a to dosłowa..troche se zacznył siekać, przysłowowo zamrażać..poprostu przestoł być zymnóm kolega. Ździorbo jedno!!!! Tak jo go jak idiot półdnia przekonywoł by funkcjonowoł jak mo..ale nie udało sie..ani po reinstallu Xpeczek:-(

No z tymi komputerami..a wubec całóm technologium komputerowóm se nikiedy przipadóm jak z babami..przepraszam z kobietami: "Z nimi to nie idzie, a bez nihc uż wubec ni!"...Life is brutal! jak se śpiywo w jednej piosence grupy Lady Pank.

Tak zkóńczył się re-install nambr tu..i wyglóndo to. że wszystko dobre..narazie!!!

Do teraz to było wpoho..komp zrobił wszystko za mnie...ale teraz mnie czako ta trudno robota instalować, instalować a instalować..