sobota 26. prosince 2009

PF 2010



Citát Husáka tak jak ho neznáte...

Dnes jsem obdržel email, hlavní obsah ani tak není zde důležitý, jako jeho závěr. Kolega z oboru končil svůj email přeformulovaným citátem Gustáva Husáka (pův. verzi výpovědi naleznete zde). Dospěl jsem k názoru, že bych ho mohl uveřejnit:

Jak jsme byli nakupovat baterky:-)

Již včera večer jsme se s Tatínkem domluvili, že půjdeme dnes dopoledne do Tesca obhlídnout povánoční slevy a koupit baterky do bezdrátové myši, kterou jsme dali Mamince k Vánocům.

Dnes bylo poměrně hezky, sice v porovnání se včerejšími rekordními vánočními teplotami byli poněkud chladněji, avšak přesto procházka do Tesca byla velice příjemná. Trochu mě překvapily ty davy koupěchtivých osob, neb jejich vozíky byly skoro vrchovaté, jako by jejich nenažranost neznala mezí. Samozřejmě mezi nimi byly různorodé skupiny nákupčích. Jedni dělali předčasné nákupy na silvestra, druzí nakupovali ještě nějaké dárky, třetí proměňovali své dárkové poukázky, čtvrtí přišli obhlídnout první povánoční slevy a pátí měli prostě hlad.

pátek 25. prosince 2009

Vánoční stromeček, který nebyl

Tak jako každým rokem zdobím stromeček den před Štědrým dnem. I letos tato tradice byla v plánu, ale jak se ukázalo zdobení se nekonalo.

čtvrtek 24. prosince 2009

Merry SunMas...my friends!

Jako dziecko żech se ni móg tego dnia doczekać. Zdobiyni strómku, zapachu sałaty, ciasteczek, ryby, no i w kóńcu rozpakowywanie podarunków. Święta były dla mnie zawsze bardzo mocno związane ze śniegym, sańkowaniym, stawianiym śnieguloka, kulowaniym se. Sóm to same miłe wzpomnienia.

středa 23. prosince 2009

Facebook aneb co mě drží nad vodou

Za posledního půl roku mě oslovilo asi 15 mých kamarádů a přátel, zda-li pak už mám ten profil na fejsbúku. Z počátku jsem na ně čuměl, jak čerstvě vyoraná myš a nevěděl, která bije..z časem jsem se naučil žít s pocitem, že facebook se rozvíjí a čím dál, tím víc lidí z mého okolí je tak říkajíc na seznamu..

ZS 2009/2010 aneb ples to jistí:-)

Mojí drazí, strašně rychle to uteklo. Ještě včera jsem přijížděl z dovolené do Olomouce..a zítra už je Štědrý den. Tento semestr byl pro mně strašně hektický, uspěchaný. Koncem listopadu jsme si všiml, že nestíhám některé věci, že je odkládám ze dne na den, z týdne na týden, takže jsem si preventivně začal psát, co všechno musím udělat a oranžovým zvýrazňovačem škrtal vykonanou práci... Tento semestr byl zase svého druhu :-)

neděle 20. prosince 2009

Je čas Vánoc..aneb od Ježíška ke Clausovi:-)

"Vánoce jsou zvláštní svátky. Oslavují narození ježíška, který se přitom narodil úplně jindy. Během nich rozdává dárky turecký biskup Svatý Mikuláš (Saint Nicholas), který se díky Holanďanům přejmenoval na Sinter Klaas, díky Dánům odstěhoval do Grónska, zřejmě díky daňovým úlevám založil firmu na severním pólu, díky Coca Cole začal nosit trochu kýčovité červené oblečení a díky Američanům se vrátil do Evropy jako Santa klaus. Tenhle schizofrenní chlapík, pak ve společnosti čertů nejdřív 5. prosince straší děti a potom ve společnosti sobů rozdává dárky 24. prosince."

zdroj: http://www.pf-2010.cz/

pátek 11. prosince 2009

Máme na to mandát z ústavy, ale demokracie je pak v říti!

Tuto středu večer (9.12.09) se uskutečnila třetí Valná hromada CISH, o.s. Dlouho jsem čekal, doufal ve změnu, měl jsem naději, že naši milí členové přijdou, alespoň na Valnou nebo do Valné jich podstatná část vystoupí a zjednoduší nám tím byrokratické procedury. No to se bohužel nestalo, ačkoliv jsme se měli o čem bavit, co projednávat, nikoliv však, co schvalovat! Chyběl nám jeden člen, abychom byli usnášení schopni. Přijde mi to, jako výsměch demokracie. A co je horší, že to vnímám jako výsměch Cechu. Štve mě to. NEdokážu pochopit, proč někteří, resp polovina členů, která chyběla, se nedokázala alespoň v rámci slušnosti omluvit, že nepřijde (bylo několik výjimek, které leccos naznačili - budiž omluveni, abych nebyl tak krutý ke všem). Ani ve snu mě nenapadlo delegovat hlas na jiného člena prostřednictvím plné moci, to se jaksi moc nepraktikuje, ale evidentně to byla cesta. Na druhou stranu, možnost tohoto návrhu jste měli všichni. Měli jste možnost změnit datum Valné i na úkor, že Valnou svolává Hlavní výbor (ten jaksi určuje datum, neříkám, že pod vlivem většiny, ale každopádně prostor pro diskuzi zde byl). To, že jste tak neučinili může mít různé důvody, ale pokud už je někdo v organizaci, která dobře funguje na KHI a má výsledky, tak by bylo při nejmenším vhodné, aby jste projevili alespoň trochu aktivity.

Vážení, tím že jste nepřišli, jste mi jasně ukázali, že o dění v Cechu nemáte žádný zájem, tudíž Vás chci vyzvat k posouzení Vašeho setrvání ve strukturách Cechu. A myslím to zcela vážně! Cech nemůže stagnovat a díky Vám jsme se neposunuli na Valné, kromě voleb, ani o píď.


Výše napsaný text nepochází ani tak z úst nově zvoleného Starosty CISH, ale z úst člověka, kterému osud spolku NENÍ lhostejný a byl přítomen na Valné.

Rok 1938 - spravedlnost nebo hřích?

Níže psaný text byl přednesen na Studentské vědecké konferenci - katederní kolo, dne 10. prosince 2009.






1. září 2009 se uskutečnil na Westerplatte vzpomínkový akt u příležitosti 70. výročí výbuchu druhé světové války. Součástí vzpomínkového aktu, který začal již v brzkých ranních hodinách[1], byl i projev polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který se omluvil České republice za účast Polska v roce 1938 při dělení státu. Hovořil, že to nebyla jenom chyba, ale že to byl hřích polské vlády, když v té době a za takových okolností požadovala ultimativní připojení Zaolzí k Polsku, a že se k tomu současné Polsko dokáže přiznat.[2] Tato silná slova a gesto, které prezident pronesl, byly ihned přijímány na různých stranách rozpačitě. Grzegorz Gąsior, historik z Varšavské university, říká, že v Polsku se poněkud automaticky mluví o hanbě a ukřivdění Čechů záborem Zaolzí v roce 1938. Realita samozřejmě byla poněkud komplikovanější, nicméně povědomí a vědomosti Poláků a Čechů o národnostně smíšeném regionu uvnitř českého státu jsou v podstatě nulové.[3]

sobota 5. prosince 2009

Recenzja - A jednak zostanie - praca zbiorowa pod redakcją dr. R. Barona

Jelikoż żech se nie doczkoł publikowanio we Zwrocie, tak se pozwolym udostepniyć własnóm recenzję na swoim blogu. Przyjemnego czytanio:-)




„A jednak zostanie po Nas ta siła fatalna”
Kilka słów i parę uwag nt. jubileuszowej publikacji.

A jednak zostanie… W stulecie założenia Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego w Orłowej na Śląsku Cieszyńskim (1909-2009), pod. red. Romana Barona, Orłowa – Czeski Cieszyn 2009, 455 ss.



Pod redakcją dr. Romana Barona została w bieżącym roku wydana publikacja upamiętniająca setną rocznicę założenia Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego w Orłowej na Śląsku Cieszyńskim. Dzięki staraniom Macierzy Szkolnej Księstwa Cieszyńskiego i Towarzystwa Szkoły Ludowej została 23 września 1909 roku otwarta szkoła, która zaopatrzyła Zaolzie na cały jeden wiek potrzebną inteligencją.