čtvrtek 11. února 2010

Po kom se jmenujeme?

Dłuższy czas jo tu nie był. Troche tyn blog flakóm ostatnim czasym, ale mom dzisio fajny post porzigotowany. Jakżech onehda był we Zbrojce (naszo biblioteka), takżech dostoł do swoich pazurów książke z nazwym Po kom se jmenujeme? Encyklopecie křestních jmen autorstwa Václava Remeša (wydane w Pradze 2000, kod do Zbrojki - 110:020/29).


No a dlo moigo imiona przi dacie 31.3 (a ni jak w czeskim na Ambroža:-))se tam pisze:
"Benjamín byl nejmladším z dvanácti Jakobových synů, od té doby se těm nejmladším v rodině říká benjamínek. Jméno je to hebrejské. Ben znamená "syn" a jámín "pravá ruka". Bylo to tedy označení pro "syna pravice", což spíš než "pravičák" znamená "syn štěstí". Jde tedy o jméno s pěkným politickým potenciálem, a bude-li nějaká pravicová strana opět hledat název, je Benjamín k dispozici i se svou nadějí na šťastné příští

Patronem dnešního dne jáhen Benjamin, který se narodil kolem roku 400 v Persii. Zde začal hlásat křesťanskou víru, pročež byl záhy zajat. Vě vězení se odmítl klanět pohanským bohům, byl za to krutě mučen, až nakonec podlehl a zemřel. Benjamina dnes slaví především latinská a řecká církev." (Remeš, V.: Po kom se jmenujeme? Encklopedie křestních jmen. Praha 2000, s. 141-142.)


dla ciekawskich jo znaloz digitalizowanóm wariante: http://www.libri.cz/databaze/jmena/

Žádné komentáře: