pátek 23. října 2009

Pasování Prváků KHI

3. listopadu v Jazz Tibet Clubu od 19hodin  proběhne tradiční pasování všech prváků Katedry historie bez rozdílu oboru a kombinací.

Všichni jste srdečně zvání.. no  a  prváci..to mají tak nějak povinně, že!:-)

více na webu khi a v den konání akce:-)

a tady je mapka, kdy by jste náhodou nevěděli, kde je JAZZ:

Zvětšit mapu

3. ročník kulečníkového turnaje..aneb jak jsem se sám ze stolu smetl

Byl podzimní večer, jedna dvacátého října, jel jsem ulici tramvají..a přemýšlel jsem o svých parádních šťouších:-) říkal jsem si, že letos by už top mohlo konečně vyjít..a mohl bych brát nějakou fidorku... leč nestalo se tak, ačkoliv atmosféra byla nádherná.. účastníků plný stůl...tak bohužel se mi nevedlo, jak bych sám asi chtěl..

kulec jsme nehrál asi rok..tedy pokud pominu občas v Krakově na počítači nějakou ujetou kulcoidní hru.. ale live..to bylo až tuto středu.. cvičné kolo proběhlo celkem v pohodě... los mi určil papírově slabého soupeře..ale jinak velmi nebezpečného..nicméně nebál jsem se..a hrál jako drak..ďábel jsem byl..

chybělo však trocha štěstí... spolu s černou padla i bílá.. špatně jsem si spočítal úhel dopadu bílé... nevěnoval jsem tomu mnoho pozornosti, neb jsem viděl jasně černou v díře...

zřejmě osud tak tomu chtěl.. nevadí..snad vyhraji příští turnaj...a Přátelé..není přece důležité vyhrát, ale zúčastnit se, ne??:-)

pedagogický pondělní blok

uff..tak co k tomu říct.. posledně mě to dost namíchlo.. neb jsem opravdu mohl strávit pondělní odpoledne úplně jinak.. třeba v náručí krásné ženy, v knihovně četbou...na pohovce u televize nebo více prozaicky..a to do slova..psaním diplomky..

místo toho jsem proseděl tři hodiny v aule..u nevkusných a nepraktických pro psaní sedadel..a následně jeden a půl hodiny didaktického přemítání o způsobu výuky dějepisu.. no děs..

dobrá..abych nebyl zlý na všechny strany...tak didaktika je fajn.. sice člověk si musí vnímat v tak nekřesťanskou hodinu..ale na druhou stranu si tam užije podstatně víc srandy..než v aule..kde je pouhým mlčícím příjemcem vědomostí  a kde jeho ruka vykonává prapodivné čmáranice na papíře, které všichni nazývají zápiskami...

no jelikož potřebuji jít do archivu studovat a fotit pár věci k diplomce, tak s velkým žalem a bolestem na hrudi musím konstatovat, že se pro mně pondělní semináře konat nebudou...

chtělo by se napsat cherchez la femme, ale to bych lhal..do archivu jdu sám, kvůli egocentrickým důvodům...:-)

double TT - thesis and time..

Zdarec, dwa tygodnie uciykły jak woda..a jo nic nie napisoł do swojego bloczku. No po prowdzie nie było ani moc czasu.. jeżech od początku roku akademickiego jaksi w jednym kole, a nie poradzym se zastawić a furt mie  cosi ciśnie z tyłu... Sice teraz jo se naszeł troszeczeke wolnego, ale ni na długo.. praca dyplomowo, jak by stoła, jak by se pisała.. trudno powiedzieć..kroki robiym małe..ale asi ni zaś tak wielki, jak o nich mówił Armstrong na Księżycu.

neděle 11. října 2009

ČD - času dost aneb jak jsem domů cestoval

Tato slovní hříčka je stará a velmi známa. Popravdě, kdo z Vás ji aspoň jednou nepoužil, když se vztekal, že právě jeho vlak nejede?

Bylo krásné podzimní odpoledne..já se po třech týdnech měl vrátit domů (nejen vyprat a vyžehlit:-)) a ač jsem měl pocit a v duši plno otázek proč jedu domů, když v Olmiku je tak krásně, tak jsem se těšil. Na olomouckém nádraží jsem potkal o rok mladší spolužačku z gymplu, dali jsme se do řeči, sedli spolu do kupéčka a cesta ubíhala.

Mezistátní vlak EC 147 Jan Perner Praha - Žilina má jedno zásadní specifikum (se kterým jsem se nesetkal a že jezdím s ČD už dlouho), a to, že v Bohumíně na stejném nástupišti přesednete na stejně pojmenovaný rychlík. Nevím proč, můžu jen vymýšlet hypotézy a jiné tézy, ale  nemám je jak vědecky podložit, tudíž mi je v celku jedno proč musím přestupovat.

Ale abych se vrátil k původní myšlence, ale dřív si ještě skočím na záchod.......

po 5min


....jsem zpět:-)
takže v Bohumíně, kde plánovaný přestup na R 147 Jan Perner, jsme si všimli, že výjezd vlaku je opožděn o 20min, což by samo o sobě nebylo tak strašné. Nicméně po nějaké té chvilce jsme se od průvodčího dozvěděli, že na koleji mezi Bystřicí a Jablunkovem byla nehoda a odklízení může způsobit až hodinové zdržení na nádraží. Rozhodli jsme se jednat. Nejdřív, že pojedeme busem - zastávku jsme nenašli a dál od nádraží se nám nechtělo jet. Ještě nás napadlo jet pozdějším osobákem, ale oni taky vypsali zpoždění i pro tento vlak. Takže jsem se rozhodl, že zavolám domů, zda by nebyl někdo ochoten nás svést domů. Po necelém 20min čekání dorazila maminka a zavezla nás domů.

Jestli vlaky měly další zpoždění to nevím, neslyšel jsem je vyjíždět a z mostu nad železnicí, prý, byly vidět. Večer na netu jsem to nijak nezjišťoval, tak netuším. Každopádně v této prodlevě byly ČD nevinně, ačkoliv situaci mohli, dle mého názoru, řešit jinak (tzn. poslat vlak aspoň do Třince - tam je dost místa na otočení mašinky).

Bon voyge, Přátelé:-)

bacil mě bacil

Taky jsem se stal z mnoha šílenců v tomto ročním období, kteří chrchlaj, kašlaj, smrkaj a nechávají lékarnám vydělat na živobití. Nějaký hnusný a zlý bacil mě bacil. Bacila jsem pocítil už ve čtvrtek ráno, ale nijak jsem ho nevnímal, jen jsem měl pocit, že mám plný nos. No než jsem dojel domů (což je mimochodem fajn historka - ale asi jak pro koho), tak jsem nabyl dojmů, že to nebude jen ucpaný nos.

Taky jsem měl pravdu, rýma se rozjela na plné obrátky. V sobotu jsme slavili babiččiny narozeniny a mě se muselo přitížit, neb dneska mě tak začalo bolet v krku, ale snažím se to vyhánět vším možným. Je to všechno na dobré cestě, ale moc toho nenamluvím..ne že bych nechtěl...spíš moc nemůžu:-( snad se to blízkém čase zlepší...

nejhorším asi na mých zatím třech dnech nemoci byly ty vodopády, které ač přes snahu všeho se nedaly zastavit. Uvidíme, co zítra..jak přežiji cestu do Olomouce a svůj didaktický blok:-)

Přidáno další fotografie z dovolené z Českého švýcarska 2009

No konečně jsem se dostal k tomu, abych nahrál zbylé fotky na server. Takže naleznete foto z odpočinkových výletů z Děčína a Terezína a když si projdete fotky výšlapu na Pravčickou bránu, tak tam taky přibyly nějaké nepublikované:-)

příjemné prohlížení:-)

http://picasaweb.google.com/benpytlik/Urlop7909PravcickaBrana#
http://picasaweb.google.com/benpytlik/Urlop9909Decin#
http://picasaweb.google.com/benpytlik/Urlop11909Terezin#

úterý 6. října 2009

Vzpomínky na starou katedru aneb jak jsem měl pauzu v didaktickém bloku!

Bylo pondělí 5. října a já jsem se dobře vypsal. Dopoledne jsem si skočil do knihovny omrknout pár knížek, zastavil jsem se ještě na KHI, zda li pak s něco zásadního neděje a pokračoval zpět domů. Na oběd mě nenapadlo nic lepšího než smíchat hamánka s uvařenou rýži – byla to pochoutka, můžu jen doporučitJ

Od 13:15 mi začínal můj didaktický nebo též pedagogický blok, prostě jednoduše řečeno odpoledne věnované pedagogice, psychologii a oborové didaktice. Čekal jsem, že to bude větší pohodička a tak trochu odpočívárna, ale jak se ukázalo, paní přednášející mají o cílí a přístupu nás studenty zcela jiný názor než já! Což je na jednu stranu pochopitelné a škoda, ale na druhou se zřejmě něco naučímJ Nebudu Vás zbytečně zatěžovat informacemi o portfoliu či o povinné četbě a výběru vhodných (5-15 pojmů z každé publikace) nebo o případném citátu, jako ústřední myšlence našeho příštího učitelského života.

Nicméně mezi pedagogikou a psychologii byla trochu větší 15min pauza..a já se rozhodl, jako správný patriot, podívat se do míst, které mě tři roky provázely mým studijním životem. Člověk by ani nevěřil, co udělá hezky vybělená stěna a červený koberec na podlaze. Chodba bývalé Katedry historie se změnila k nepoznání. Neměl jsem odvahu se podívat dál než za skleněné dveře, ale i tak i facelift katedry úžasný, ačkoliv ho narušují zažloutlé dveře učeben. Jo a mám ještě jeden postřeh, z bývalého kabinetu vedle schodiště jsou teď pánské záchodky s modrými dlaždičkamiJ Určitě provětrám i tyto prostory v dohledné doběJ

sobota 3. října 2009

komputer znów zkuszo moje nerwy..

nima to ani pore minut, co mi mój notebook spadnył a zamarznył... a to totalnie! Nie myślym tym, że spadnył ze stoła albo inaczy...poprostu niebieski monitor, pore keców o problemu z hardwerym a kóniec! Nie szło z tym gnyć, na nic nie reagowoł, musioł jo wykonać bardzo nie popularny krok a zrestartować go na twardo, wyciągając baterke i kabel z sieci:-( ni ma to moc przijemne, kiedy człowiek pisze diplomke..a krom tego mo mnostwo gupot w komputerze.. trzeba bydzie cosi spolić na divko:-P

Asi je czas zacznyć rozmyślać o nowym notebooku.. ale tak łatwe to asi nie bydzie, bo brakuje wiedza o aktualnych produktach (co zaś nima aż tak szpatne), ale też ni ma dostatecznych funduszy, kiere by pokrały kupno nowego komputera... zobaczymy, może wygróm sportke:-):-):-)

pátek 2. října 2009

71 let uplynulo od vstupu polských jednotek do Československa

Čas utíká rychleji než sami chceme...

Při psaní mé diplomové práce, která se zaměřuje na rok 1938, mi včera večer došlo, že právě před 71 lety Zaolzí se stalo novým územím tehdejšího Polska. Celá Evropa byla ponořena do strachu a obav před novou válkou. Sudetští Němci byli čím dál drzejší ve svých požadavcích. Neočekávali, že by jim Beneš vyšel nějak vstříc, chtěli pouze vyvolat konflikt s mezinárodním rozsahem. Ve své podstatě se jim to i celkem podařilo. A ačkoliv "koaliční" partneři míru se snažili dozvědět něco o postavení Polska a jeho zamýšlených krocích, tak se jim jednoznačná odpověď na dané téma nikdy nedostavila.

I pro Polsko to nebylo jednoduché na konci meziválečného období. Z obou stran se na ní tlačil jeden medvěd vetší než druhá orlice. I když s oběma státy měla podepsané smlouvy o neútočení, ale doby od Piłsudského se změnily a nastalá politická situace v Evropě už byla ovlivněna pachem krve ve vzduchu. Polsko se, i když nechtě, muselo rozhodnout zda zůstane pasivní a přijme snad odkaz Mnichovské konference a nebo bude aktivní, a bude se snažit předejít výsledku konference čtyřky.

No a jelikož Poláci vždy měli pocit určitého mesiášství a nikdy nebyli pasivním národem, tak jejich reakce se i dala celkem očekávat. Do jisté míry využili utlačovaného postavení Československa, bojíc se, aby Zaolzí nepřipadlo III. Říší, ale myslím si, že karty na zeleném hracím stole byly již dávno předtím rozdané. Polské ultimátum přišlo jako rána z nebes. Tento krok byl Polákům vytýkán, nicméně nezměnil běh dějin, které směřovaly k masivní válce. A i když Chamberlain vykřikoval už na letišti, po příletu z Mnichova, že přivezl mír, tak vlastně přivezl peklo, protože když hada si na prsou krmíš, jednou i Ty se potravou staneš! Peklo se rozpoutalo, prakticky hned po Mnichovu, jak uvnitř odstoupených územích (vč. Zaolzí), tak i vně II. republiky.

Situace na Zaolzí, jako na odstoupeném území, byla poněkud jiná, odlišná od sudetských žup. Nastal zde obrat v národnostním cítění, a co je horší, taky v utlačování - nucené vystěhování, vyhazování z práce, bytů. Neočekávaný přísun polské inteligence z "nové vlasti" a jejich okamžitá aklimatizace a převzetí úřadů, které chtěli převzít místní. Byl to nepoměr, který se odrazil především na sousedských vztazích obou etnik.

čtvrtek 1. října 2009

Když máme ruce jako opice...

Společenská angažovanost, vlastní kolektivní iniciativa je výborná věc! Když se to vezme za ten správný konec lana, tak se netahají zbytečně nitky, ale opravdu celé lano.. a taháme ho všichni svorně, společně tak, jak se to má dělat. Inu práce pro společnost není jenom o duševní námaze vymyslet nějakou hezkou společenskou událost roku, ale je to i o svalech a fyzické kondici.

O tom jsem se přesvědčil za poslední dva večery, kdy se s několika dalšími studenty jsem velmi aktivně vypomohl při stěhování několika desítek kusů nábytku. Věřte nebo ne, ale vím, jaké to je být opici..teda minimálně, co se délky paží týče. Přitom skoro nekončícím posouvání a přenášení z místa na místo se mi moje ruce pěkně natáhly a to nemluvě o předloketní části bicepsů. Jelikož jsem teď byl nucen vstát, neb jsem šel hledat klíče od bytu a ejhle..bolí mě i výsostně záda:-)

Na druhou stranu...není to tak zlý, jak to popisuji. Já rád pomůžu, pokud můžu a vím co a jak. Z výše uvedeného hlediska jsem i rad, že další přesuny se budou dít až příští týden, tak bude dostatek času na regeneraci duševní i fyzickou!