pondělí 7. září 2009

02. nach Dresden und zurück

V noci na pokoji bylo trochu kosa, ani dnes se to o moc nezlepšilo..nicméně po půl7 jsme vstávali, abychom stejně rychle jako ranní ptáčata nasedli do vozu a vydali se do Německa do Drážďan. Cesta byla poklidná, jakmile člověk přejede přes hranice, tak ihned zjistí, že je někde jinde..všechno je tak nějak uklizené, čisté, opravené..a hlavně je cesta velmi pečlivě značená, takže se nedá ztratit (sice na zpáteční cestě jsem udělal jeden kiks, ale to byla moje chyba; pozemní značení hlavně na křižovatkách je dobrá věc, to bych zavedl i v ČR). Za necelé 2h (výjezd z Chřibské před půl8 ráno) jsme byli v Drážďanech. V centru města je hned několik parkovišť, v drtivě většině jsou placená a cestou značená, dokonce se Vám na tabuli ukáže kolik je volných míst a zda je parkoviště otevřeno. Po nalezení vhodného parkoviště jsme s Míšou studovali parkovací stroj, takže pro Vás, kteří se v nejbližší době chystáte do Drážďan, tak si připravte ve všední dny za hoďku jedno euro, v neděli a o svátcích jen 50centů, dennítarif – 24h – stojí v neděli a o svátcích 3eura, jak to přes týden si nepamatuji. Parkovišť je dost, podzemní, nadzemní, celé domy i bloky atd.

Vybrali jsme si celkem slušnou dobu, nebylo ani moc aut, ani moc lidí. Původně jsme přemýšleli, že pojedeme přes týden, ale to by bylo více lidu úplně všude. Obchoďáky byly pozavírané, na kafe do početných kaváren a restaurací nemělo smysl chodit, už jen proto, že chtějí za to nekřesťanské peníze, jak na naše studentské poměry. Takže na místě byla především prohlídka města. Trochu foukalo a k tomu svítilo slunce, ne že by byla zima, ale nebylo tisíckrát v některých místech příjemně, nicméně výlet byl fajn. Prošli jsme si Zwinger, náměstí, nábřeží kolem Labe atd. Samozřejmě mohli jsme využít služeb některých muzeí nebo galerii, ale i tak si myslím, že tříhodinový pobyt u západních sousedů byl fajn. Jediným mankamentem byly všudypřítomné opravy a rekonstrukce budov, cest atd., které trochu znepříjemňovaly prohlídku, což je patrné na fotkách (které umístím v nejbližší době, avšak nejpozději na počátku příštího týdne:-)).

Cestou zpátky jsme se chtěli zastavit v pevnosti Königstein, ale po uvážení poměru cena/výkon, jsme se rozhodli pokračovat dál do České republiky, kde jsme si zajeli na nákup do Děčína. Z Děčína vedla objížďka tak blbě značená, že jsme skončili ve vesnici, kde jsme ani původně nechtěli. V této vesnici, jenž její jméno si nepamatuji, pro změnu opravovali vodovodní ropovod a tak nějak zapomněli, že by mohli naznačit jinou trasu a ne postavit značku zákaz vjezdu do ulice, kudy nás směrovky navedly, naštěstí hodný pán nám poradil a tak v poklidu jsme se už vrátili do Chřibské na pokoj.

Žádné komentáře: