neděle 27. září 2009

Je Váš pes fenolog?

Mí psi nebyli! Jeden byl pravý ořech pro domácnost a druhý pes byla fena dalmatina, takže sklony k fenologii jistě neměla:-)

Jistě se ptáte, co je to ta fenologie? Název jsem nevymyslel já, vyjímečně, ale pochází od někoho jiného. Smyslem této vědy je mít vyvinuté smysly. Jelikož jsme lidi, takže o vyvinutých smyslech se nedá hovořit, tudíž fenologie je záležitost čistě psí. A abych byl přesnější, je to záležitost čistě samců, ty samičky ještě nemám tak prostudované:-) Ne, ale vážně.

Fenologie je prostě psí věda, která nám pojednává o psím blahu na procházce. Všimněte si, že když na procházce Váš pes zachytí vůni fenky, tak začne slintat, ňuchat v místě a okamžitě to počůrá. Stopu samozřejmě udržuje a ani ti největší siláci, pak nemají šanci, takového fenologa od zmiňované fenčí stopy odtrhnout. To čůrání je velmi důležité, kromě toho, že někteří psi si takto značkují své teritorium, tak psí fenologové tímto dávají najevo (samičce - neb je zde určitá vysoká šance, že pániček se samičko budou mít stejný okruh), že jsou si vědomi něžného pohlaví (a tak nějak očekávají, že se by se s ní mohli sejít nebo naopak, že fenka pak ucítí jejich vůni):-)

Dejte proto prostor svým miláčkům, jen ať čmuchají, ňuchají a mají radost, že nějaká fenka jim krásné voní:-)

Žádné komentáře: