úterý 15. září 2009

07. friday..last day of our holiday:-(

Rychle to uteklo, šíleně rychle, stejně jako prázdniny...

Podle předpovědi počasí jsme věděli, že nemá být valně, takže jsme se rozhodli vyžít se kulturně a podívat se do okolí po něčem zajímavém. Po chvilce výběru jsme dospěli k názoru, že pevnost Terezín bude tou správnou volbou, jak strávit náš poslední den dovolené.

S odjezdem jsme nespěchali, taky nebylo proč:-) po půl deváté jsem nastartoval a vydali jsme se směrem na Litoměřice. Cesta byly příjemná a po hodince a čtvrt jsme dorazili na místo. Na poslední odbočce v Litoměřicích jsme se rozhodli, že pojedeme jinou trasou zpět, neb v protisměru se tvořila taková kolona..a vypadala na dobrých 30min. Jestli zpáteční objížďka přes Roudnici nad Labem byla ta správná volba to dodnes netuším, jen vím, že v Žandově jsem blbě odbočil a nějaký ten km jsem si najel navíc.. ono když je špatné značení..tak se jede dost špatně:-)

Při vjezdu do Terezína mě ihned ohromili valy, bastiony, fortifikační zdi, kterými projíždíte. Terezín jako město není nejmladší, první fortifikační snahy pocházejí z 2.pol.18.stol, a i když měl Terezín statut pevnosti do roku 1888, tak nikdy nebyl využit ve válce. Všem bylo jednodušší jej obejít:-) Parkování je zdarma všude ve městě, jen u Malé pevnosti je placené (60kč/2h - což Vám na prohlídku Malé pevnosti i s průvodcem bohatě stačí). Pokud nemáte kartu České spořitelny, tak doporučuji někde natankovat peníze, v samotném Terezíně krom zmiňovaného peněžního ústavu nic jiného není. Aktuálně zde žije 800 obyvatel (taky to na atmosféře města bylo znát - je to totálně mrtvé město). Když už jsme u těch čísel, tak budu pokračovat... před válkou (WWII) jich zde žilo 1200, v době fungování pevnosti o několik tisíc víc, avšak v době vytvoření ghetta zde bylo doslova napráskáno až 60000 lidí, což znamená, že na jednoho člověka připadalo 1,65 čt.m. drsný!

Jakmile najdete Muzeum ghetta..není to problém, na náměstí se snadno zorientujete a když si ho obejdete, tak naleznete mapu města (jsem si ji vyfotil, ale fotky zůstaly v Olmiku, ale dodám:-)).. tak jako student studentům doporučuji koupit si kombinovanou vstupenku za 150kč na osobu, je to trochu víc, než obyvkle, ale rozhodně se vyplatí. Jednak máte přístup do vlastního muzea, židovské modlitebny, kolumbária, židovského hřbitova a krematoria, bývalé magdeburské kasárny a samozřejmě do Malé pevnosti, kde je k dispozici průvodce.

Míša měla vtipnou poznámku v muzeum, že být tady o několik hodin déle, tak se z připravené stálé expozice člověk připraví ke státnicím, a taky že jo, informací je tam víc než dost...rozhodně stojí to se tam podívat!

Jako výlet to byl perfektní, jen co mě mrzelo, že se klade největší důraz na období II. světové války a pevnost jako architektonický skvost je zatlačována do pozadí (sice si v Malé pevnosti projdete 0,5km střeleckým tunelem, ale to je jen kapka v moři v informacích o fungování pevnosti).

Takže pokud máte dost síly a odvahy si projít místa vyhlazovaní Židů, místa nakažená tyfem, vidět místa, která pro desetitisíce znamenaly denodenní utrpení, tak směle směr Terezín. Ujišťují Vás, že to místo má svou atmosféru, silnou atmosféru..a pokud jste byli v Osvětimi, tak Terezín Vás moc nepřekvapí, ale ani Vás nenechá chladným..

Žádné komentáře: